Reklama
 
Blog | Adam Fišer

Ježíšek Guru Superstar

"Když by žil Kristus dnes, nepochybně by bojoval proti tyranii vládnoucích ekonomických a politických systémů, tak jak to dělal za svého života." Íránský prezident Ahmadínežád se před rokem v alternativním vánočním programu britské televize Chanell 4 přihlásil k Ježíši Kristu, islámskému proroku a spojenci islámské republiky Írán.

 

Myslím, že Ježíš to vůbec nemá lehké. Kontroverzní vánoční poselství televize Channel 4 bylo totiž jen jedno z mnoha, kde si zakladatel křesťanství zaúčinkoval. Zůstaneme-li v Íránu, můžeme uvést hned dvě další jeho ideologická angažmá – ve filmu Svatá Marie, kde je zachyceno jeho narození, jinak se ovšem soustřeďuje na život jeho matky, a především ve filmu Mesiáš, který se zabývá Ježíšovým veřejným působením.

Reklama

Co je důležité – Ježíš Kristus zde hraje podle islámského scénáře daného především Koránem. Což například znamená, že není ukřižován. Bůh mu totiž zázračně změnil podobu, takže byl místo něj popraven někdo jiný. Ježíš, coby islámský prorok, nikoli Syn Boží,  ke konci vystoupí na nebesa, předtím ovšem předpoví příchod proroka Mohameda, který jeho prorocké dílo a vůbec celou posloupnost islámských proroků završí.

Svými blonďatými vlasy a charizmatem musí mocně zapůsobit na něžnou část íránského publika, zdá se však, že si klade za cíl oslovit též západní křesťansky orientované diváky, které může zaujmout toto alternativní evangelium.

Kdysi jsem zhlédnul divadelní hru Ježíš, syn člověka od známého gurua Šrí Činmoje. Ježíš si zde střihnul roli hodného náboženského učitele, hlasatele míru a lásky, kterého zlí lidé ukřižovali. Po té, co vystoupil na nebe, neusednul po pravici Otce, jak by někteří tradicionalisté očekávali, ale ocitl se ve společnosti Rámy, Kršny a Buddhy, s nimiž hned navázal čilou konverzaci.

Jiný východní guru, Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda, šířící uctívání hinduistického boha Krišny na Západě konstatoval, že jména Krišna a Kristus jsou si blízká, koneckonců sami Indové občas říkají ‚Krsta‘, což znamená ‚přitažlivost‘, místo ‚Krišna‘. Takže když prý oslovujeme Boha jako Krista, Krstu nebo Krišnu, dáváme najevo úctu téže vše-přitahující Nejvyšší Osobnosti  Božství. Když Ježíš řekl ‚Otče náš, jež jsi na nebesích, posvěť se jméno Tvé‘, jméno Boží bylo Krsta nebo Krišna.

Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů (Mormoni) má Ježíšovo angažmá pro jistotu pevně zabudované už ve svém názvu. Kniha Mormon, ústřední posvátný text mormonské církve, popisuje působení Ježíše Krista mezi obyvateli předkolumbovské Ameriky. Samotný vznik tohoto relativně mladého náboženství se rovněž bez Ježíše neobešel:

Na jaře roku 1820 odešel 14letý chlapec jménem Joseph Smith do lesnatého hájku poblíž svého domova v Palmyře ve státě New York a modlil se, aby zjistil, do které církve má vstoupit. V odpověď na jeho modlitbu se mu zjevil Bůh Otec a Jeho syn Ježíš Kristus – stejným způsobem, jako se v biblických dobách nebeské bytosti zjevovaly prorokům jako byl Mojžíš nebo Pavel. Joseph zjistil, že Církev, kterou kdysi založil Ježíš Kristus, již na zemi neexistuje.

Bůh vybral Josepha Smitha, aby znovuzřídil Církev Ježíše Krista na zemi. (…)

Buh Otec, Jezis a Joseph Smith
A protože Mormoni mají často problém s tím, že je lidé nepovažují za křesťany, ačkoli oni sami se pokládají za jediné pravé následovníky Ježíše – nebo alespoň za ty, kteří mají největší a úplné poznání Ježíšova evangelia – často se jménem Ježíše Krista zaklínají:

 

Někteří naproti tomu poslaly Ježíše na služební cestu do Indie, a to krátce po ukřižování, které se mu podařilo přežít. Takový hodný člověk, perspektivní náboženský myslitel… škoda ho na mizerný džob v křesťanském náboženství. Pošleme ho na Východ, ať si tam doplní znalosti východních nauk, třeba Bhagavadgíty.

„Ježíš přežil ukřižování a znovu cestoval na Východ, tentokrát pod jménem Yuz Asaf. Usadil se v Kašmíru, oženil se a zemřel přirozenou smrtí ve stáří. Židé ve Šrínágaru, hlavním městě Kašmíru, doposud uctívají starou kryptu, o které po generace věří, že je v ní Ježíš – neboli Íša, jak ho oslovují – pohřben.“

http://marek.blog.respekt.cz/c/12000/Jezis-v-Indii.html

 

V oblasti ‚standardního‘ křesťanství nás účinkování celebrity Ježíše ani moc nepřekvapí. Ježíš třeba ustanovuje tzv. Petrův primát, tedy jakousi nadřazenost římského biskupa nad ostatnímí kolegy a tudíž i nadřazenost římskokatolické církve nad všemi ostatními církvemi. Papež (což je onen římský biskup) se tak může honosit titulem ‚zástupce Syna Božího‘.

 

jan316.jpg

Craig Thomson: Pod dekou (komix), česky vydalo nakladatelství BB Art

 

S dojetím vzpomínám na to, jak Ježíš exceloval v kázání jistého protestantského duchovního. Stalo se tak na velkém shromáždění jedné církve a dotyčný kazatel se rozhodl promluvit svým ovečkám trochu do duše:

Před rokem jsme se tu modlili za probuzení české církve a za obrácení našich nevěřících blížních… a byla tam tehdy taková báječná atmosféra, byli jsme toho všichni plní…

A pak nám v dalších týdnech začala klesat účast na modlitebních skupinkách…

Jak dlouho se modlíte? Udělali jsme si takový průzkum… Průměr je asi 20 minut…

V sále se rozhostilo ticho.

Já potřebuju 20 minut na to, abych si vůbec uvědomil, že se modlím. Jak to, že s Pánem trávíme tak málo času? Jak máme čekat probuzení?

A tak Ježíš na tom kříži visí, visí………… on tam VISÍ………

PROČ tam visí?

Slova to byla působivá a kazatel mluvil poklidně. „PROČ tam visí?“ znělo v hlavách věřících jako mohutná ozvěna a pan Kazatel ji ani v nejmenším nerušil, naopak režíroval scénu s Ježíšem neustále visícím na kříži tak dovedně, že si každý v sále musel odpovědět:

Ježíš tam visí KVŮLI MNĚ! Modlitební skupinky zanedbávám a nemodlím se dost dlouho! Nemodlím se tak dlouho jako třeba tady ten úžasný pan Kazatel!  A proto tam Ježíš pořád visí!!!

 

Ježíš je schopný chlapík. Umí jednotlivcům i celým organizacím zajistit příslušnou moc a autoritu, jakož i pocity viny, které jsou hnacím motorem nejednoho duchovního života.

 

jezis1.jpg

Craig Thomson: Pod dekou (komix), česky vydalo nakladatelství BB Art

 

A to prosím není všechno! I ve světě byznysu se umí pohybovat. Jeho narozeniny, slavené kdovíproč v den zimního slunovratu, jsou hlavním tahounem nejedné ekonomiky. Autor bestselleru Šifra mistra Leonarda Dan Brown mu nabídl jednu z hlavních rolí a Ježíš nezklamal ani tentokrát. Oženil se s Marií Magdalenou, měl s ní děti, jejichž potomci žijí dodnes, a Danu Brownovi zajistil slávu a přísun šustivých papírků.

Pozor, dámy! Ježíš je také příjemný společník pro romantické chvíle, třeba v luxusní vaně se skleničkou vína – asi vyrobeného zázračně z vody.

 

datejesus.jpg

www.datejesus/bathe

 

Nedávno jsem se o Ježíšovi bavil s kamarádem budhistou. Probrali jsme všechna možná Ježíšova veleúspěšná angažmá, až kamarád pokýval hlavou a řekl. „No to je fakt. Buddha není ani zdaleka tak oblíbenej.“ Zalistoval v jakési knížce a ukázal mi, jak kterýsi budhistický guru vydal o Ježíšovi dobrozdání, že je nejspíš osvícený.

Jak je tohle všechno možné? Narodil se jako chudák, vyrůstal v Nazaretu, což byla pěkná díra, a kam to dotáhl! Nikdo z náboženských nebo politických vůdců se s ním nemůže měřit co do popularity. Nikdo není v takové míře angažován pro nejrůznější účely. Buddha, Mohamed, Krišna – to všechno jsou amatéři co hrají druhou ligu. Člověk nemusí přijímat Ježíše jako svého Pána a Spasitele, nemusí věřit, že křesťanství je jediné správné náboženství, ale nikdo Ježíšovi nemůže upřít, že je to fakt třída!

Ježíš podle potřeby umírá na kříži. Někdy dokonce vstává z mrtvých. Někdy ukřižování ovšem přežije. Jindy není ukřižován vůbec. Vystoupí na nebesa. Nebo zůstane na zemi, ožení se a žije spořádaný život. Převtělí se. Nebo vyrazí na trip do Indie, jak to dělají současní mladí Izraelci. Případně do Ameriky k jejím původním obyvatelům. Kamarádí se v Kršnou, Rámou, Buddou i Mohamedem, jindy je posílá doslova ke všem čertům. Narodil se v bídě a dnes Ježíšek rozdává dárky koupené v super hypermarketech. Tu a tam promluví ústy nějakého blogera.

Hraje roli spasitele, zakladatele církve, Božího syna, gurua, potulného filozofa, jednotlivým novodobým prorokům posílá zjevení a potvrzení o správnosti jejich učení atd atd. Šikovný židovský kluk, ten Ježíš!

>>> O <<<

Moudrý libanonský mystik Chálil Džibrán kdysi napsal:

Vždycky jednou za sto let se v jedné zahradě mezi horami v Libanonu setká Ježíš z Nazareta s Ježíšem křesťanů. Dlouho tam spolu rozmlouvají. A když Ježíš Nazaretský odchází, vždycky říká Ježíši křesťanů: „Milý příteli, bojím se, že my se spolu nikdy neshodneme.“

Chalíl Džibrán: Ježíš, syn člověka

 

Rád bych na tomto místě dal Ježíšovi prostor, aby se předvedl, takový jaký je, ne Ježíš křesťanů, muslimů a kdovíjakých duchovních směrů, sekt a sektiček. Prostě Ježíš Nazaretský. Aby si trochu oddechl od všech těch zakázek, kdy musí plnit přání klientů. Jaký by byl? Co by udělal jako první? Třeba by popadnul bič a spráskal ty své zákazníky, jako tenkrát stánkaře u jeruzalémského chrámu.

Kdo ví, třeba to jednou opravdu udělá.

 

P.S.:

Včera jsme oslavili Ježíšovy narozeniny. Doufám, že jste kvůli nim nezapomněli na Adamy a Evy.

Jestli jo, tak to koukejte napravit!