Reklama
 
Blog | Adam Fišer

Boží velvyslanci v Česku

Význam Prahy vrůstá nejen v mezinárodním měřítku, ale podle všeho též v kosmickém. V neděli 21. září zde bylo po mnoha staletích a tisíciletích od stvoření světa slavnostně otevřeno Boží velvyslanectví. Pozoruhodné je, že stověžatá matička přišla na řadu až jako třetí po Ostravě a Brně, Moravané a Slezané tím jistě mohou být polichoceni.

Církev Ambasáda Boží (Посо́льство Бо́жье Posolstvo Božie) vznikla v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě v roce 1994. Založil ji zde poněkud kuriózně rusky hovořící Nigerijec tmavé pleti Sunday Adeladža, který vystudoval žurnalistiku v Bělorusku patrně v rámci vzdělávacích aktivit tehdejšího SSSR v rozvojových zemích.

Sunday Adeladza

Podle údajů na webových stránkách Ambasády Boží má tato protestantská denominace přes milión členů po celém světě, z toho as 25 000 ve svém domovském městě Kyjevě. Starosta hlavního města Ukrajiny Leonid Černoveckij je údajně jejím členem. Jde o církev aktivní v charitativní oblasti především pokud jde o práci s bezdomovci a drogově závislými a v neposlední řadě vyvíjí též misijní činnost, kvůli které je kritizovaná pravoslavnou církví, podle níž jde o nebezpečnou sektu pěstující kult osobnosti charizmatického pastora Adeladži. Ten dokonce poznamenal, že zakusil hodně nepřátelství a že se pravoslavní duchovní nechávají slyšet, ať jde raději hrát basketbal nebo fotbal, ale ať jim nekáže, jak mají žít.

Pro charakteristiku této církve by se možná hodily termíny z byznysu – expandující, dynamicky se rozvíjející… Shromáždění Ambasády Boží mají silný emocionální náboj, což se projevuje hlasitými modlitbami, výkřiky, zpěvy, mluvením v jazycích, vydáváním svědectví věřících o proměně jejich životů, vysvobození ze závislostí atd. Dále se klade důraz na rodinný život a rovněž na vdělávání peněz. Skutečně, mezi členy církve je řada poměrně bohatých podnikatelů.

Reklama

Pastor Olexandr Simenko, působící v Česku, vysvětluje:

"Jednou přišla za pastorem [míněn je patrně Sunday Adeladža] bohatá žena, manželka milionáře a říkala mu: 'Pastore, proč se váš zájem soustřeďuje jen na chudé? Na ty, kteří žijí v bídě a mají hlad? Proč nepřicházíte k nám bohatým? My jsme také lidé a také máme svou duši.' "

"Jestli lidé budou věřit Ježíši a uslyší jeho dobrou zvěst, pak bude mnohem méně problémů, bude mnohem méně chudých lidí a všeliké problémy, které jsou dnes prostě zmizí."

pastor Olexandr Simenko

Zakladatel církve pastor Adeladža k tomu říká:

"Já nejsem jen pastor, ještě dělám práci mezi byznysmeny. Přesvědčuji velké byznysmeny, jak zařídit život a žít jej podle Bible. Říkám jim, že můžou mít bohatství, finanční prosperitu, ale v duši bankrotují, mají rozvrácené rodiny atd. Jedině Boží požehnání obohacuje."

 Zdroj: Cesty víry – Misionář z Kyjeva (pořad České televize)

Lidé v Ambasádě Boží nacházejí životní naplnění, nasměrování, smysl, uzdravení ze závislostí – alespoň tak o tom hovoří celá řada osobních svědectví. Otevření pražského sboru proběhlo 21.9. 2008 v jednom ze sálů  čtyřhvězdičkového hotelu Corinthia Panorama, kde se toto společenství každou neděli také schází. A takhle to tam vypadalo:

blog_PICT0337.jpg
*
blog_PICT0363.jpg
*
blog_PICT0366.jpg
*
blog_PICT0370.jpg
 *
blog_PICT0478_crop.jpg
*
blog_PICT0402_crop.jpg
*
Tento pozdrav poslali spoluvěřící z jednoho ukrajinského města:
blog_PICT0512.jpg

 

Slavnostní otevření bylo euforické, plné hlasitých zpěvů s hudebním doprovodem, výkřiků, modliteb i vcelku tichých nenápadných projevů. Přítomnost různých národností (většinou bývalého SSSR – Ukrajinci, Rusové, Arméni, Uzbekové a několik dalších) dodala celkové atmosféře další mocný emocionální náboj v podobě jakési bratrské sounáležitosti.

Ve veřejných modlitbách tohoto společenství Ambasády Boží se často zdůrazňuje osud České republiky, tj. prosby za obrácení jejích obyvatel k Bohu. Pastor Simenko dle svých slov přijal povolání sloužit v Česku a každý měsíc údajně odjíždí do hor, aby se tam modlil za tuto zemi. Podivné je, že se za několik let, co tu žije, nenaučil pořádně česky. Nicméně fakt, že on a další členové církve občas nasednou  do svých bouráků a vyjedou do ulic nočního města jen s tím účelem, aby se občas někde zastavili a hlasitě se modlili a svolávali Boží požehnání na toto město, tuto zem, je poměrně fascinující – schválně se na tuto scénu podívejte v dokumentu České televize.

Církev Ambasáda Boží působí relativně nezvykle, avšak podle všeho nesektářsky, tedy nezdá se, že by zde hrálo roli silné vymezování se vůči ostatním církvím a izolace od nich. Na slavnostním otevření v hotelu Corinthia byl přítomen i pastor Křesťanského společenství Luboš Ondráček.

Nadšení a touha evangelizovat český národ je podle mě v této církvi spíše na ústupu, navzdory hlasitým misionářským proklamacím. Je pravděpodobné, že Ambasáda Boží se spíše etabluje jako protestantské evangelikální společenství pro ruskojazyčnou komunitu u nás.